Jablková bábovka s tvarohom a medom

Jablková bábovka s tvarohom a medom

​​​​

 


 

Jablká a med – duo, ktoré nikdy nesklame. A nesklame ani v kombinácii s tvarohom v tejto krásne vláčnej bábovke. Je ideálna presne pre tých, ktorí majú radi „hutnejšie“ vláčne cestá, ktoré vie vykúzliť práve tvaroh. K pečeniu môžete použiť ako kombináciu svetlej a celozrnnej múky pre vyšší obsah živín, tak popr. len svetlú múku. Na sladenie okrem medu použite to sladidlo, ktoré máte najradšej – môže to byť nekalorický erythritol, brezový cukor xylitol prospešný pre zuby alebo napr. kokosový cukor s ľahko karamelovou chuťou.

Suroviny:

2 stredne veľké jablká (hrubá váha cca 300 g, po ošúpaní a vykrojení jadrovníkov 240-250 g)
3 vajcia
70 g erythritolu alebo xylitolu, alebo trstinového cukru
100 g tekutého medu
250 g mäkkého tvarohu

3 lyžice oleja
180 g celozrnnej špaldovej múky
150 g hladkej svetlej múky
1 kypriaci prášok do pečiva
malá štipka soli
1 plná lyžička škorice alebo nastrúhaná kôra z 1 citróna
môžete navyše pridať orechy
maslo a hrubá múka na vymazanie a vysypanie formy

Postup:

1. Bábovkovú formu vytrite maslom a vysypte hrubou múkou.
2. Ošúpané jablká nastrúhajte najemno.
3. V mise zmiešajte vajcia so sladidlom. Prilejte med, pridajte tvaroh a olej a dobre prešľahajte.
4. Vo vedľajšej mise premiešajte obe múky, prášok do pečiva, soľ a škoricu alebo citrónovú kôru (podľa chuti). Ak máte radi orechy, pridajte asi 2 hrste nadrobno nasekaných. 
5. Sypkú zmes zapracujte do tvarohovej časti a dôkladne premiešajte, aby sa ingrediencie prepojili.

6. Cesto nalejte do pripravenej formy. Pečte pri 180 °C 50 minút.
7. Po upečení nechajte asi 20 minút chladnúť, potom preklopte na tanier.