Cviklové placky/karbonátky s quinoou a so šľahaným feta syrom

Cviklové placky/karbonátky s quinoou a so šľahaným feta syrom

6 kúskov

 


 

Bezmäsité karbonátky z červenej repy rozhodne nie sú chudobné na bielkoviny. Obsahujú strukoviny a quinou, ktorá je známa svojim obsahom aminokyselín. Karbonátky chutia výborne so šľahaným feta syrom alebo bylinkovým dipom. Môžete ich servírovať teplé aj za studena, s teplou prílohou aj so šalátom.

Suroviny:

40 g quinoy
1 buľva predvarenej cvikly (150-170 g)
150 g červenej fazule (sterilizovaných, scedených a odkvapkaných)
1 strúčik cesnaku
20 g slnečnicových semienok

2 plátky celozrnného toastového chleba 
soľ


Šľahaný feta syr:
100 g syra feta
40-50 g gréckeho jogurtu (môže byť aj nízkotučný)
1/2 lyžice citrónovej šťavy
2 lyžičky oleja
2 lyžičky tekutého medu

Postup:

1. Quinou uvarte v osolenej vode domäkka. Nechajte ju po uvarení v sitku „odkvapkať“ a uschnúť.
2. Predvarenú (ošúpanú) cviklu nakrájajte na menšie kusy a vložte do mixéra. Prepláchnuté a odkvapkané fazule pridajte k cvikle, pridajte nadrobno nakrájaný cesnak a rozmixujte pyré.
3. Pyré preložte do misy, prisypte uvarenú quinou a slnečnicové semienka. Toastový chlieb rozsekajte v robote najemno a vsypte do misy. Zmes dobre premiešajte.
4. Rukami z hmoty tvorte placky na plechu vystlanom papierom na pečenie. Množstvo vyjde na 6 kúskov.
5. Pečte pri 180 °C v teplovzdušnom režime 30 minút. Po upečení nechajte 10 minút chladnúť na plechu. Pokrm skvele chutí za tepla aj za studena.
6. Feta syr, grécky jogurt, citrónovú šťavu, olivový olej a med rozmixujte na hladký krém. Servírujte s plackami.